DUNKİRK(2017) FİLM İNCELEMESİ,7 DALDA OSCAR ADAYI,-MERVE-

“SAVAŞLAR TAHLİYE OPERASYONLARIYLA KAZANILMAZ.”W.CHURCHILL

Christopher Nolan ne çekse ve yazsa izlerim. Çok sevdiğim ve başarılı bir yönetmen. Yeni filmi Dunkirk in hem senaryosu hem yönetmenliği hem de yapımcılığını üstlenmiş.

IMDb:8,1

BENIM PUANIM: 7

TUR: Savaş, tarih, Dram, aksiyon

Filmin konusunu anlamak için II.Dunya Savaşı nda yaşanan Dunkirk tahliyesini bilmemiz gerek yoksa bir şey anlamıyoruz filmden.


Almanlar Heinz Guderian komutasında 25 Mayıs 1940’da Fransa’yı işgal etmiş ve Naziler büyük bir hızla ilerlemekteydi Fransa’nın sahil kentlerine doğru. İngilizler bölgeye Fransa’yı desteklemek için oldukça büyük bir askeri güç göndermiş ancak, Yıldırım hızıyla ilerleyen nazilerin önünde hiçbir şey duramamıştı. İşte bu kritik dönemde İngiliz ordusu, Belçika- Fransa sınırındaki Sahil kenti Dunkerque’ye çekilmiş ve burada adeta kapana kısılmıştı. Çünkü Almanlar hem Fransa’nın içinden hem de Belçika’dan bu bölgeye doğru ilerlemekteydi.

Heinz Guderian Dunkerque’yi ele geçirmek istiyordu ve burada başka bir ordu ile birleşerek güçlü bir şekilde saldırıya hazırdı. Ancak düşmanın bir türlü durdurmayı başaramadı Guderian’ı Hitler durdurdu.

Almanlar dolu dizgin ilerlerken tam bu anda Hitler’ın kesin bir emri geldi ve operasyon bir gün bekletildi ve 48 saatlik bir gecikme yaşandı.
Naziler bir gün bölge girmekte geç kalınca İngilizler toplamda yaklaşık 350 bin kadar İngiliz ve Fransız askerini anakaraya, İngiltere tahliye etmeyi başarmıştır. Bu da o bölgedeki askerin yaklaşık %80’ini oluşturmaktaydı. Kalan Ordu ve mühimmat Almanlar tarafından tahrip edilmiştir.

Tahliyenin ardından Almanlar büyük bir zafer kazandığını düşünsede genel anlamda İngilizlerde yenilmiştir. Ancak savaşın gidişatında Dunkerque tahliyesi (Dunkirk Tahliyesi) olayı ters bir etkiye sebep olmuştur. Çünkü kurtarılan yaklaşık 350 bin asker Almanların İngiltere’ye saldırmasında İngiltere’ye korumuş.

Evet, ben bu olayı bilmeden filmi izledim. Görüntüler super, sahneler harika, oyuncular iyi, atmosfer o biçim. Yönetmen hakkını vermiş. Ama senaryo çok yavan. Uçakların it dalaşı ve askerlerin suda verdiği mucadele biraz heyecan katıyor ama bu. Ornegin Churchill filmde yok. Oysaki tahliye kararını o veriyor. Hatta tahliye için askeri gemileri, feribotları, tekneleri bile seferber ediyor. O dönem yaptığı konuşmalar efsane ama filmde yok. Eksiklik. Filmde askerlerin bindiği filolar birer ikişer yok oluyor bu beni biraz sıktı hep aynı şeyi izledim gibi. Uçakların it dalaşı iyiydi ama sanki bir uçak tüm dusman uçaklarını vurdu.Anlamadim.Mazotlari bitiyordu sanki. Üç uçaktan iki pilot uçakları düştüğü halde kurtuldu. Ancak bütün düşman uçaklarını vuran pilot bölgede tek kaldı mazotu binince indi ve esir düştü. O pilota üzüldüm.

Yani filmin konusu yavan kurgu zayıf ancak görüntü ve oyunculuk güzeldi. Christopher Nolan ödülü alsın ama Dunkirk sanki en iyi film ödülüne biraz uzak gibi. Kararsizim. Filmi görsel bir şölen için izleyin ama savaş yok sadece tahliye var ona gore.

Oyuncaklar hakkında bilgi veremeyeceğim.cogunlukla askerler ya kim kim anlamadım.😁 Fionn Whitehead, Damien Bonnard, Aneurin Barnard, Barry Keoghan, Tom Hardy, Mark Rylance, Cillian Murphy…

Keyifli izlemeler…

DUNKİRK(2017) FİLM İNCELEMESİ,7 DALDA OSCAR ADAYI,-MERVE-” üzerine bir yorum

Yorum bırakın