GOGOL OKUMALARIM: NEVA BULVARI – NİKOLAY VASİLİEVİCH GOGOL

ARKA KAPAK

Neva Bulvarı, Gogol’ün Rus edebiyatının mihenk taşı kabul edilen Petersburg Öyküleri adlı derlemesindeki diğer öyküler gibi “küçük adam”ın yazgısını anlatır. Çarlık Rusya’sında yaşanan sosyal sınıf çatışmasını, biri ressam diğeri subay iki arkadaş ve onların âşık oldukları iki kadın üzerinden anlatan öykünün bir diğer karakteri Petersburg yaşamının bütün ihtişamı ve sefaletiyle akıp gittiği Neva Bulvarı’dır.

“Gogol tuhaf bir yaratıktı, ama zaten deha hep tuhaftır.” ​-Vladimir Nabokov

KİTAP YORUMUM :

“Neva Bulvarı ile kıyaslanacak daha mükemmel bir başka yer yoktur, en azından Petersburg’da, bu cadde onun gözbebeğidir. Başkent dilberimiz öylesine göz alıcıdır ki ! Soluk yüzlü bürokrat takımından birinin bile Neva Bulvarı’nı hiçbir şeye değişmeyeceğinden eminim.”

İşte bu sözlerle başlar Gogol hikayesine. İnsanda Neva Bulvarı’na gitme isteği uyandırır. Zaten hikayelerinin çoğunun geçtiği yerdir Neva Bulvarı. 

Merhaba Sevgili Okur, 

Gogol okumalarıma bu seferde Neva Bulvarı ile devam ediyorum. Bütün hikayelerine konu olan bu bulvarın hikayesini okuyoruz şimdide. Merak ettiğimiz Neva Bulvarını daha yakından tanıyoruz. Nasıl bir yer, ne tür insanlar hangi zamanlarda oradan geçer hepsini gözümüzde canlanacak şekilde anlatıyor Gogol. Gidemiyorum diye üzülmeyin istiyor sanki.

Neva Bulvarı’nda iki gencin sohbetine kulak misafiri oluyoruz. Biri ressam biri teğmen olan iki genç cadden geçen iki kıza aşık olurlar. İlk görüşte aşktır onlarınki. Birbirlerini gaza getirirler ve biri esmer bir de sarışın kızın peşine düşerler. Sonrasında da bu adamların kızlarla tanışmasını ve başına gelenleri okuyoruz. Ressam Piskarev esmer kızın peşinden gider. Ressam Piskarev daha utangaç daha naiftir. Kıza olan aşkını rüyalarında büyütür. Kızla ilgili öğrendiği bir şey onu hayal kırıklığına uğratır.

Teğmen Pirogov ise sarışın kızın peşinden gider. Ressama göre daha cesurdur. Rütbesine ve mevkisine güvenir. Bunun ona her istediğini yaptırabileceğini ve kimsenin ona karşı koyamayacağını düşündürür. Takip ettiği kadın bir Almandır ve evlidir ama bu Pirogov’u durdurmaz. kadının evine girer ve onu öpmeye çalışır. Sonrası sürpriz. 

Gogol yine sınıf farklılığına , insanların mevkilerini nasıl kötüye kullandığına , ahlak yoksunluğuna değinir. Bunu yaparken kullandığı ironik uslup beni yine kendisine hayran bıraktı. 

Gogol okumadıysanız mutlaka okuyun derim. Asla pişman olmayacaksınız.

KÜNYE 

KİTAP ADI:  NEVA BULVARI

YAZAR ADI: NİKOLAY GOGOL

YAYINEVİ: CAN YAYINLARI

SAYFA SAYISI : 56

GOODREASD PUANI: 3,90

BENİM PUANIM:

💟💟💟💟💟

Yorum bırakın